Az immunitás a szervezet elképesztő ereje, hogy ellenálljon, harcoljon és megszüntesse azokat a kedvezőtlen tényezőket, amelyek számos egészségügyi betegséget okoznak.

Az immunrendszer gyengülésének és táplálást igénylő leggyakoribb jelei: fáradtság, szorongás, krónikus éjszakai izzadás, száraz orrnyálkahártya, hajhullás és törékeny körmök, hideg végtagok. És ezeknek a feltételeknek a tényezői különbözőek: piszkos levegő, környezet, vírusfertőzések, stressz és így tovább.

A vitaminok szerepe az immunrendszer működésében

Ha erősítenie kell a testét, nézze meg ezt az értékes, természetes stimulánsok listáját az erős immunitás érdekében!

Számos vitamin segít leküzdeni az Önt körülvevő kedvezőtlen külső tényezőket és kihívásokat.

  • A B -vitaminok például stimulálják a szervezet működését stressz vagy trauma esetén. A következő termékekben találja őket: dió, búzaliszt, hajdina, bab, gomba, sajt.
  • Az E -vitamin pedig antioxidáns, amely megvédi a sejteket az öregedéstől, és megtalálható a finomítatlan növényi olajban.
  • A D -vitamin segít a veleszületett és szerzett immunrendszer modulálásában, és anélkül nem tud megbirkózni. A nap mellett, amely ellátja szervezetünket ezzel az értékes vitaminnal, D -vitaminban gazdag ételeket is fel kell venni az étlapunkra, különösen a téli hónapokban: teljes tej, tojás, hal, például lazac, makréla, hering, szardínia és tonhal, és gombát is.

Az immunitás szempontjából legfontosabb ásványi anyagok közül a szelén, a cink, a magnézium, a kalcium, a jód, a vas, a jód. Ezek tartalmazzák: hüvelyesek, spirulina, étcsokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű gabonák.

A káliumtartalmú termékek felbecsülhetetlen értékű tápanyagforrások is, amelyek fontosak az erős immunitás szempontjából  – hámozott burgonya, szárított sárgabarack, dió, hajdina.

Itt található a leghasznosabb élelmiszerek listája, amelyek természetes immunstimulánsokként hatnak a szervezetre:

Erős paprika és citrusfélék

Nemcsak fűszerességet és csipetnyi egzotikumot kölcsönöznek egy ételnek, hanem nagyon hasznosak az emberi szervezet számára is, mert rendkívül magas C -vitamin tartalmat tartalmaznak – az ajánlott 100 grammos napi adag közel 240% -át!

A legjobb megelőzés az egészségre az, ha napi C -vitamin -ellátást biztosítunk. A citrusfélék azok, amelyek értékes vitaminokat tartalmaznak abban a hónapban, amikor a legnagyobb szükségünk van friss gyümölcsre. A C -vitamin mennyisége nagyon magas bennük. A narancs, a mandarin, a grapefruit, a citrom, a lime – hangsúlyozza őket, de ne fogyassza gyümölcslében, mert így hiányzik a bennük található rost.

Fokhagyma és húsleves

Immunstimuláló hatása magas szeléntartalmának köszönhető, ami nagyon jótékony hatással van a szervezetre! További szelénben gazdag termékek a brazil dió és a gyömbér.

A legtöbb embernek eszébe jut a csirkehúsleves, különösen, ha beteg. A házi húslevesnek valóban csodálatos tulajdonságai vannak a test megerősítésére. A titok az, hogy a húsleves nemcsak a húsból készül, hanem hosszabb ideig, alacsony lángon, a csontokkal együtt kell főzni. A klasszikus csirkeleves például szinte mindent tartalmazhat, amire szervezetünknek szüksége van a hidegebb hónapokban: meleg folyadékot, csirkét, zöldséget, remek ötlet kis mennyiségű fokhagymát hozzáadni!

Gyömbér

Határozottan az egyik legerősebb természetes immunstimuláns, amely felgyorsítja az anyagcserét!

Erőteljes antioxidáns a szervezet tisztítására, ugyanakkor melegítő hatása van, amely segíti az emésztést. A tea gyömbérrel, mézzel és citrommal az egyik legértékesebb ital, amelyet testének adhat és védhet! Segít gyulladásban, torokfájásban, orrfolyásban, köhögésben, megfázásban, fáradtságban. Serkenti a nyálka kiválasztását a hörgőkből és tisztítja a légutakat. Influenza esetén fogadhat a frissen főzött gyömbérgyökérrel történő inhalációra!

Brokkoli

Érdekes módon fél csésze (78 gramm) főtt brokkoli a napi C -vitamin adag 84% -át tartalmazza, amelyre a szervezetnek teljes sebességgel szüksége van. Ezenkívül ezek a zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív vegyületekben gazdagok, és tele vannak A, C és E vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. A brokkoli javítja a belek és az emésztőrendszer működését, és fenntartja az egészséges szellemi tevékenységet.

Próbálja kiiktatni napi menüjéből az olyan ételeket, amelyek: mesterséges, szennyezett, pácolt, tartósítószereket, stabilizátorokat, színeket stb. Azt is megállapították, hogy a magas cukortartalmú termékek, valamint a savas és szénsavas italok gyengítik a szervezet védekezőképességét.