Csak lépjen be bármelyik elektronikai boltba, és a legtöbb tévékészülék „Ultra HD” 4K felbontású lesz. Számos modell kapható, és olcsóbbak, mint valaha. De megéri megvenni?

A 4K jó, de a HDR még jobb

A 3D tévékkel, az íves tévékkel és az okostévékkel ellentétben a 4K nem marketing trükk – egyértelmű és nyilvánvaló előnyt jelent a hagyományos HD társaival szemben.

A ma vásárolt szabványos HDTV 1080p vagy 1920×1080 pixel felbontású. A 4K TV felbontása 3840×2160. 4K-nak hívják, mert körülbelül négyszer annyi pixel van benne, mint egy 1080p-s tévében, és csaknem 4000 pixel széles. 

Ahogy az okostelefonok, táblagépek és laptopok élesebb, nagyobb felbontású képernyőkkel készülnek, a tévék kezdik felzárkózni. Ha látott már „Retina” kijelzős Apple készüléket (vagy más gyártók hasonló eszközét), akkor megérti.

4k TV

Az okostelefonok, táblagépek és laptopok azonban többet profitálnak ebből, mert a szeme közelebb van a képernyőhöz. A szokásos tévéméretek és képernyőtávolságok mellett a 4K előnye a hagyományos HD-vel szemben nem olyan nagy, mint egy laptopon. 

Valójában a TV méretétől és attól függően, hogy milyen messze ül, előfordulhat, hogy nem sok különbséget észlel.

A 4K-ra való átállás azonban egy fontosabb változást is magával hoz: a HDR-t. Sok (de nem mindegyik) 4K TV rendelkezik valamilyen dinamikus tartomány támogatással. A HDR lehetővé teszi a filmesek számára, hogy mélyebb fekete szintet, erősebb fényeket és gazdagabb színeket tartalmazó filmeket készítsenek. 

A HDR10, a legalapvetőbb HDR specifikáció, a 10 bites színskála vörös, zöld és kék fényt képes megjeleníteni 1024 különböző értékkel minden lehetséges kombinációhoz, akár 1,06 milliárd különböző színt, szemben a 16 millió megjeleníthető színnel.

„Ultra HD” 4K tartalom

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a 4K tartalom nem elég, és nem érdemes Ultra HD tévét venni. Ez tévedés, hiszen rengeteg 4K-s videó és film érhető el már a YouTube-on, Netflixen, Disney+-on. 

A Sony és a Microsoft olyan konzolokat kínál a piacon, amelyek HDR-támogatással 4K-ban jelenítik meg a játékokat. Ha erős számítógépét 4K TV-hez csatlakoztatja, új PC-játékokat is élvezhet Ultra HD minőségben. Ezenkívül a legtöbb modern okostelefon képes 4K-ban videózni.

Érdemes ma UHD TV-t vásárolni?

Sok potenciális vásárló kíváncsi, hogy szükség van-e egy 4k-s TV-re, és van-e értelme ilyen drága berendezést vásárolni most? A válasz erre a kérdésre rendkívül szubjektív lesz.

Valaki szereti a hihetetlen színrészleteket és a maximális tisztaságot, valaki pedig azt állítja, hogy ilyen minőséget csak a demóvideókban lehet elérni, de a valóságban műholdas TV vagy jó minőségű tartalom nézésekor bizonyos képproblémák jelentkeznek. 

Elképzelhető, hogy az elkövetkező 3-5 évben a gyártástechnológiát továbbfejlesztik, számos műholdas TV csatorna jelenik meg, amelyek UHD minőségi színvonalon fognak sugározni, ami a legtöbb lakástulajdonos számára indokolttá teszi az ilyen berendezések beszerzését.

Az ilyen 4K Ultra HD tévék népszerűek a filmkedvelő családok körében, akiknek lehetőségük van a lehető legmagasabb képminőséggel nézni kedvenc családi filmeiket. Ebben az esetben jó minőségű tartalmat kell használni az ilyen filmek Blu-ray lemezekről történő lejátszásával. 

Gyönyörű választás lesz a televízió azoknak, akik számítógéppel foglalkoznak, és a háromdimenziós grafika és a fotózás rabja.