Sokan nem veszik komolyan a konyhai munkákat, hiszen főzni és sütni mindenki tud, ezért nem is számít valódi feladatnak. Aki ilyen véleményen van, annak érdemes lenne egyszer körbe néznie egy valódi ipari konyha területén, és csak egyetlen napig bevállalnia azt az őrült hajtást, ami ott folyik.

Egy nagykonyha ugyanis külön entitás, már-már valódi élőlény, ami változik, dolgok történnek meg vele, és az ott lévők szerves részei az egésznek. Az már csak ráadás, hogy a berendezések is többszörösére rúgnak egy otthon megszokott darabnak, akár súly, akár nagyság tekintetében. Ezekre jó példa az ipari botmixer és az ipari mosogatógép megléte.

Mitől ipari egy botmixer?

A botmixer ma már Magyarországon is a legtöbb háztartásban alapvető gépnek számít, így senkinek sem kell bemutatni. Hogy miben más az ipari botmixer a többitől, azt egy rövid leírással jól szemléltetni lehet.

Az ipari konyhákban használt legkisebb botmixerek csupán 1-2 kilót nyomnak, és gyakran hívják ezeket mikro botmixereknek is. Tipikus felhasználási területük az emulziók kikeverése, amihez speciális tárcsát kell rájuk szerelni.

Kép: www.nagykonyhai.com

A kompakt botmixerek pár tíz liternyi alapanyagot tudnak feldolgozni, ez is egy igen gyakori részfeladat az ipari konyhákban, ezért sokan keresik ezt az eszközt. Sokkal nagyobb mennyiségekhez, akár száz literhez is elegendő a nagyméretű ipari botmixer, melyek a méretük ellenére is könnyen kezelhetők. Bár a súlyuk nagyobb az átlagosnál, a lehetőségekhez mérten azért a gyártók is igyekeznek könnyíteni a konyhán dolgozók életén.

Mit tud egy ipari mosogatógép?

A mosogatógépek kategóriája az egyik leginkább szerteágazó a nagykonyhai webshopokban, mivel egy ipari konyhában sokféle dolgot kell elmosogatni, és a volumen is nagy. A pohármosogató gépek például a poharak, csészés és kistányérok megtisztítására alkalmasak, nagyon könnyű dolgozni az ilyen berendezésekkel.

A feketeedény mosogatógépek a feketeedényekre lettek méretezve, ezért megjelenésük robusztusa, és a GN edényektől kezdve a hatalmas lábasokig sok mindent magukba fogadnak. A kisebb dolgok mosogatására létezik a fronttöltésű és a kalapos mosogatógép, előbbinél gyorsan, elől lehet beadagolni a szennyes tárgyakat, utóbbinál pedig a tetejét felhajtva lehet belerakni az elmosogatni kívánt dolgokat.

Hogy mikor, melyik ipari mosogatógép a megfelelő, azt konyhai tapasztalattal már könnyű kiválasztani, így nincs más teendő, mint a megfelelő nagykonyhai áruházból beszerezni a gépeket.