Amikor befizetünk egy külföldi utazásra, akkor tudjuk, hogy az mennyibe fog kerülni. Természetesen ehhez még hozzájön a költőpénz, illetve bizonyos esetekben az utazási költség is. Az biztos azonban, hogy egész jól megtervezhetjük a költségeket. Valószínűleg nem lesz olcsó, alsó hangon is több százezer forintunk is rámehet a dologra. Azonban azért, hogy semmiképp ne érjen minket kellemetlen meglepetés, kössünk utasbiztosítást. Az utazási költségünknek ez csupán töredéke lesz, ne ezen spóroljunk. Ha baleset ér minket, az már épp elég nagy gond, ne tetézzük ezt még olyan anyagi teherrel, amit egy kis odafigyeléssel, végig-gondolással, előrelátással elkerülhettünk volna.

Mire jó az utasbiztosítás?

Amikor elhatározzuk, hogy a családdal elmegyünk nyaralni, vagy síelni, ellátogatunk egy külföldi országba, vagy körutazást szervezünk, szeretnék azt az időt kellemesen, gond nélkül eltölteni, ezért semmiképp ne feledkezzünk meg megkötni egy biztosítást, ami, mint egy láthatatlan védőháló lesz velünk.

Sokan úgy gondolják, hogy az utasbiztosítás csak balesetre vonatkozik. Ez téves elképzelés. A legjobb utasbiztosítás ajánlatokat nem csak baleset, megbetegedés esetén vehetjük igénybe, hanem akkor is, ha például a reptéren elveszik vagy megsérül a csomagunk, késik a repülő, vonat, ezért lekéssük a csatlakozást, meghibásodik az autónk, vagy esetleg feltörik azt és kirabolnak minket.

Bőven elég, ha egy ilyen nem várt esemény történik, legalább anyagi szempontból legyünk biztonságban. Ha előre gondoskodtunk a biztosításról, akkor már nagy kellemetlenség nem érhet minket, mert a biztosító azonnal a segítségünkre siet. Tudhatjuk, hogy lesz fedezetünk akár az esetleges és szükséges orvosi ellátásra, vagy a gépkocsi javíttatására, hazaszállítására, autóbérlésre.

Milyen biztosítást érdemes kötni?

Ha gépjárművel utazunk, akkor talán a legfontosabb az autó megfelelő biztosítása. Semmiképp ne akarjuk ezt „olcsón megúszni” – erre érdemes valamivel nagyobb összeget is szánni. Ha bármi gond lenne az autóval az utazás alatt, az igencsak húsbavágó lenne, ha nekünk kéne állni. Gondoljunk csak egy külföldi szervizelésre, vagy egy hazaszállíttatásra. Mivel semmiképp nem maradhatunk kocsi nélkül, a bérlést is fizetnünk kéne. A közlekedés kiszámíthatatlan és veszélyes, hiába vezetünk mi jól, mások hibájából is érhet minket baleset.

Külföldi utazásra nem érdemes értékes dolgokat magunkkal vinni, de van, ami elkerülhetetlen. Nem árt, ha van nálunk egy laptop, tablet. Ha ezeket nem is visszük magunkkal, okostelefon biztos, hogy lesz nemcsak nálunk, de családtagjainknál is. Sajnos ezt nagyon könnyen kikaphatják a kezünkből, kiemelhetik a táskánkból.

Mielőtt megkötjük a biztosítást, beszéljük meg az ügyintézővel, hogy ha sportolás közben ér minket esetleg baleset, akkor milyent kell kötnünk, ha például síelni megyünk, vagy búvárkodunk, esetleg más extrém vízi sportokat próbálunk ki.

A kórházi, illetve betegségi ellátás, az ott-tartózkodás, egy műtét, vagy mentős-helikopteres szállítás több százezer forintunkba is kerülhet., ha nincs megfelelő utasbiztosításunk.

Gondoljuk arra is, bármikor begyulladhat a fogunk, vakbelünk, kijöhet a sérvünk – ezekkel nem biztos, hogy várni tudunk a nyaralás végéig.

Az Interneten nagyon jó utasbiztosítási kalkulátorokat találunk, melyeket érdemes használni. Személyre szabott ajánlatokat hasonlíthatunk össze a segítségükkel, így könnyebben tudunk döntést hozni, hogy melyik biztosítóval és mire kössük meg az utasbiztosításunkat.