Mindenki számára ajánlott a saját testsúlyos edzés, testépítőktől egészen a kezdő sportolókig. Rengeteg előnye ismert, itt az ideje, hogy megismerkedjünk velük közelebbről!

Kinek ajánlják?

Akik fogyni szeretnének, erősödni, vagy akik nem szeretnének konditerembe és fitnesz órákra járni. Szinte bárkinek, kivéve aki túl nagy súlyfelesleggel rendelkezik, nekik más típusú edzés ajánlott, ellenben néhány kiló felesleget a saját testsúlyos edzéssel gyorsan izommá lehet varázsolni. Mielőtt belevágunk érdemes egy szakértővel felmérni a testünk terhelhetőségének állapotát. A sportolóknak szintén ajánlott kipróbálni, mert általa másfajta ingerrel is találkozik a testük, valamint az arányos testalkathoz érdemes a kevésbé gyakran használt izomcsoportokat is átmozgatni.

Mit nevezünk köredzésnek?

A saját testsúlyos edzés egyik fajtáját köredzésnek nevezzük. A köredzés lényege, hogy meghatározott gyakorlatokat végzünk egymás után, minimális pihenéssel. A sorozatos gyakorlatok azt eredményezik, hogy a magas és az alacsony intenzitású gyakorlatok váltakoznak.

Mire jó?

  • Erősít
  • Állóképességet fejleszt
  • Segíti a fogyást
  • Alakformáló
  • Intenzív mozgás
  • Hatékony edzést nyújt
  • Szinte bárhol végezhető

A saját testsúlyos gyakorlatok előnyei

Hatékony: nagyon jól átmozgatja az izmainkat, miközben nagyon hatékony erősítő edzés. Mindenki a saját tempójában tud haladni, a saját edzettségi szintjét figyelembe véve. A rövid pihenők garantálják, hogy magasan maradjon a pulzus, így még jobban éghet a zsír.

Természetes: közelebb áll a mindennapi tevékenységekhez, nincsenek bonyolult gyakorlatok. Fontos hangsúlyozni, hogy a saját testsúlyos edzés nem az izomépítésre fókuszál, hanem funkcionális és arányos izomzatot érhetünk el vele. 

Pozitív hatása a szervezetre: javul az állóképesség, az ízületeket kíméletesen erősíti meg, mindemellett a mozgáskoordinációra is pozitívan hat, hiszen a természetes mozgáshoz hasonlítható.

Egyensúly fejlesztő hatás: a különböző saját testsúlyos mozgásfajták helyes elvégzéséhez kiemelten fontos a jó egyensúlyérzék. Az elején nehezebben vesszük az akadályokat, de idővel könnyen megbirkózunk velük.

A saját testsúlyos edzés alapgyakorlatai

Húzódzkodás

Ismert fajtái a negatív húzódzkodás, amikor csak leengedjük magunkat, az ausztrál típusnál fekvő helyzetben végzett gyakorlatról beszélhetünk, és végül a teljes húzódzkodás.

Tolódzkodás

A leghatékonyabb tricepsz fejlesztésére, ezt az alap gyakorlatokat érdemes nyújtott lábban végezni. Ha nagyon nehéznek bizonyul, akkor be is hajlíthatjuk.

Fekvőtámasz

A gyakorlat ideje alatt ügyeljünk a helyes könyöktartásra, ezzel párhuzamosan pedig egyenes háttal végezzük a fekvőtámaszt.

Mielőtt a saját testsúlyos edzések mellett tesszük le a voksunkat, kérdezzük meg szakértő véleményét (pl. gyere el a BrillFitness termébe), ugyanis mindenki más fizikai állapottal rendelkezik, és a hozzáértő személyi edző képes kiválasztani a számunkra megfelelő edzéstervet. Ha mégis egyedül vágunk bele, mindig hagyjunk magunknak időt a fejlődésre, és végezzük szabályosan a fent leírt gyakorlatokat.