Már egészen kis korban megtanulja mindenki, hogy a sport, a rendszeres mozgás mennyire hasznos és egészséges, de mire elérjük a felnőttkort, vannak, akik búcsút mondanak az aktív életnek. Szerencsére azért nagyon sokan választanak különböző sportokat, és ezek közül is egyik legnépszerűbb a futás.

A szabadság varázsa

Ha valaki a futás mellett tette le a voksát, nagyon hamar elkötelezett híve lehet. Viszonylag kevés felszerelésre van szükség hozzá, de ami nagyon fontos, és nem érdemes spórolni rajta, az a jó minőségű futócipő. Ha az meg van, semmi nem tart vissza minket, hiszen futni bárhol, bármikor lehet. Legjobb persze a szabadban, lehetőleg zöld, nem füstös környezetben tenni, ha az egészségünket így is védeni akarjuk.

Ha erre nincs mód, érdemes edzőteremben, futópadon is kipróbálni magunkat. Mint minden sportnál, ennél is érdemes a fokozatosság elvét betartani. Ha erre figyelünk, a futás bármikor elkezdhető, életkortól, évszaktól, napszaktól függetlenül. Persze szerencsésebb nem a leghidegebb napra időzíteni az első alkalmat, és a szakadó eső is egy életre elveheti tőle a kedvünket.

Fizikális hatások

Futás közben a szívünk többet dolgozik, hiszen oxigénnel kell ellátnia az izmokat. Gyorsul a szívverésünk, erősödik a szívünk, ezért segít megelőzni a szívbetegségeket. Jótékony hatása már az első pár hét edzés után megmutatkozik.

A futás mind testileg, mind szellemileg segíti megőrizni a frissességünket. Futás közben endorfin szabadul fel, amelyet boldogsághormonnak is neveznek, hiszen kellemes érzetet kelt és a fájdalmat is csillapítja.

Bár a futás alapvetően magányos sport, nem feltétlenül kell annak lennie. Ha körülnézünk, nagyon sok helyen találkozhatunk futókörökkel, amelyekhez csatlakozhatunk. De ha már elég edzettnek és kitartónak érezzük magunkat, hasonló edzettségű rokonnal, baráttal vagy ismerőssel is összefoghatunk, és elmehetünk futni vagy kocogni.

Bárhonnan nézzük, a futás kedvező hatással bír az életünkre. A testmozgás az a dolog, amelyből a kevés is jobb, mint a semmi. Ha megtehetjük, kezdjünk el futni minél előbb.