Gyakran otthon tartunk olyan dolgokat, amelyeket korábban hasznosnak gondoltunk és értéket jelentettek számunkra, de idővel megváltozott a hozzáállásunk a tárgyakhoz, és szükségtelennek bizonyultak. Ugyanakkor nem váltunk el tőlük, akár időhiány, akár egy adag határozatlanság miatt, vagy egyszerűen nem tudjuk, hol kezdjük. Halasztjuk a dolgokat, és a dolgok folyamatosan halmozódnak. FIGYELEM! Az otthonunk lakóhely, nem tárolóhely.

Miért takarítsuk ki a házunkat?

Az utóbbi időben egyre többen mozognak a minimalista életmód felé – eldobnak mindent, ami felesleges, és csak arra összpontosítanak, amire valóban szükségük van, és az előnyök nyilvánvalóak: kevesebb stressz, hangulatos, harmonikus és rendezett otthon, pénzmegtakarítás, több – egyszerű karbantartás és takarítás. De a legfigyelemreméltóbb ok valójában az energia felszabadulása. 

Igen, így van – minden tárgy a maga energiáját hordozza! Amikor régi tárgyak vesznek körül minket, összetörtek vagy egyszerűen szükségtelenek, életenergiánk kötődik hozzájuk. És amikor megszabadulunk ezektől az elemektől, helyet szabadítunk fel az új lehetőségeknek! A régi dolgok otthoni tisztítása valójában egy „érzelmi átalakítás”, amely lehetővé teszi számunkra, hogy átirányítsuk elménket és energiánkat.

Módszerek a takarításra

Számos módszer létezik arra, hogyan kell kezelni a felesleges tárgyak halmát otthonában. Összegyűjtöttünk közülük néhányat, amelyek valóban működnek!  

Egyesek számára a legegyszerűbb megnézni, hogy mi van velük, ha egy helyiségbe rakják össze mindazt, ami egy bizonyos kategóriában van, legyen szó ruhákról, könyvekről, háztartási eszközökről stb. Ha ezt a lehetőséget választjuk, meg kell vizsgálnunk az összes szobát, és egy helyre kell összegyűjtenünk mindent, amit választottunk. 

Miután összegyűjtöttük a dolgokat a szoba közepén, három kategóriát kell létrehoznunk:

  • Amikre szükségünk van és meg akarjuk tartani
  • Azokat, amelyekre nincs szükségünk, és el fogjuk dobni
  • Amikben nem vagyunk biztosak – néha elgondolkodunk azon, hogyan ítéljük meg, hogy valami hasznos lesz -e számunkra a jövőben, ezért ezt a trükköt használjuk: ha a dolgok között vannak olyanok is, amelyeket egy -két éve nem használtunk, akkor használni őket, és ezentúl majdnem nulla. Lesznek olyan témák is, ahol a választás nehezebb lesz, de ahhoz, hogy megítélhessük, fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Boldoggá tesz -e ez a tárgy, ha tartom / nézem?”, Ha ismét habozunk, akkor nyugodtan elválhatunk tőle, mert számunkra ez nem kiemelt fontosságú. Ez egy nagyszerű, egyszerű módja az otthoni takarítás egyszerűsítésének. Miután a holmik halmából azonosítottuk a lehetséges kincseket, a szervezési rész sokkal könnyebb.

Egy másik ötlet a tisztítás elvégzése, szobákra osztva. Kiválasztjuk a konyhát, a gyerekszobát, a hálószobát, és egy kicsit kevesebbet kezdünk, fiókról fiókra, kivesszük az összes benne lévő dolgot, és ismét három dobozba tesszük: szükséges, szükségtelen és azok, amelyekben habozunk. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor fokozatosan tisztíthatjuk a lakást.

Készítsünk listát!

A dolgok szervezett és ellenőrzött módon történhetnek meghatározott határidők meghatározásával. A határidőt az adott területhez jelölve elkészíthetjük az otthonában található helyek / területek listáját, hogy a legegyszerűbbel kezdjük (fiókok a nappaliban, komód a hálószobában, tárolószekrények a szekrényben stb.). Ily módon az otthoni takarítás könnyen megtörténhet, lépésről lépésre, más feladatokkal együtt beírva a konkrét műveleteket a napi ütemtervünkbe.

Nyerjük vissza az egyensúlyt az életünkben egy egyszerűbb életen keresztül, megtisztítva a felesleges dolgoktól.