Vitaminokra, nyomelemekre, ásványi anyagokra minden embernek szüksége van. Ezek fontosságát már korán felismerték, gondoljunk csak a skorbutra, amelyet a C-vitamin hiánya okoz. A hajósok már a 16. században rájöttek, hogy ha több gyümölcsöt esznek, ez a betegség elkerülhető. Azonban nem ez az egyetlen vitamin, amire szükségünk van.

Az A vitamin felelős a bőrünk egészségéért és a látásunkért. A C-vitamin az immunrendszerünket erősíti, és a kötőszövetet is fiatalon tartja. A D vitamin a csontok épségéért felelős. És ez csak néhány a tudomány által elismert 13 vitamin közül. Ha az alábbi gyümölcsöket és zöldségeket rendszeresen fogyasztjuk, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sok értékes anyagot juttatunk a szervezetünkbe.

Vitaminban gazdag gyümölcsök

Az eper kiváló választás, de sajnos szezongyümölcs. Amikor azonban érik, ha epret eszünk, sok C és B6 vitaminhoz jutunk. Emellett sok folsav, kálium és rost is segíti az egészségünk megőrzését.

A gránátalmának szintén magas a C-vitamin tartalma, de emellett K vitamint, folsavat és káliumot is tartalmaz. Mint a legtöbb piros gyümölcs, magas antioxidáns tartalmú.

A hazánkban népszerű ananász is kitűnő C-vitamin forrás. Ezen kívül káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ami miatt azonban sokan szuperfoodnak gondolják, az a benne található bromelain nevű enzim. Ez a vegyület segíti a fehérjék lebontását, csökkenti a gyulladást és regenerálja a szervezetet.

A homoktövis nálunk is megtermő növény, amelyet az utóbbi években újra felfedeztek. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, emellett tartalmaz még K, E és B vitaminokat is. Ásványi anyagban gazdag, nyomelemtartalma sem elhanyagolható.

Vitaminban gazdag zöldségek

A káposztafélék és általában a zöld leveles növények nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat. A bimbóskel, brokkoli, káposzta, karfiol mind magas C-vitamin tartalmú. Sajnos ez a vitamin hő hatására lebomlik, ezért érdemes akár nyersen is fogyasztanunk belőlük. Aki nem szereti őket nyersen, az arra figyeljen, hogy az elkészítés során ne főzze őket túl sokáig. A C-vitamin mellett van bennük E és A vitamin is.

Természetesen léteznek olyan időszakok, amikor nehezebb friss idényzöldségekhez és -gyümölcsökhöz hozzájutni, de ekkor sem kell feltétlenül gyógyszer vagy csepp formájában pótolni a vitaminokat. Egészséges alternatívákat kell keresni, jó példa erre a nyers káposzta helyett a savanyú káposzta télen.