Mindenki életét megkeserítik ezek a szinte jelentéktelen, apró, de annál kellemetlenebb kis rovarok. Természetesen vannak nagyon gyors, egyszerű és hatékony megoldások: ma már szinte minden boltban kapható vegyszert tartalmazó folyadék, spray vagy elektromos riasztó. Ha azonban valakinek fontos az egészsége, érdemes természetesebb megoldást keresni.

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?

A szúnyog megérzi az almaecet szagát, tehát ha egy tálkában letesszük valahol, nagy valószínűséggel oda fog repülni, és benne is marad. Ezen kívül vannak olyan szagok, amelyet a szúnyogok nem viselnek el. Tehát ha levendula-, citromfű-, menta- vagy rozmaringolajat párologtatunk, hatásosan távol tarthatjuk őket.

Mivel a szegfűszeg illatát sem szeretik, ezt a fűszert összetörve vagy kis zsákocskába kötve is bevethetjük ellenük. Ennek a fűszernek is létezik illóolaj-változata is, ha az egyszerűbb megoldásra vágyunk.

Űzzük el a legyeket!

A legyek sem bírnak bizonyos szagokat, ezért érdemes néhány növényt beszerezni, és az ablakba tenni cserépben, hogy távolt tartsák a betolakodókat. Ilyen például a paradicsom, a bazsalikom, a levendula vagy a menta. A két utóbbit akár csokorba kötve és szárítva is bevethetjük ellenük.

A szúnyogokhoz hasonlóan a legyek sem szeretik a szegfűszeg illatát. A fent leírt módon használható ez a fűszernövény.

Ha el is akarjuk kapni a rovarokat, érdemes csapdát állítani nekik. A víz és cukor, sör és méz vagy éppen az ecet és méz keveréke vonzza őket. Ha ezeket egy vékony nyakú üvegbe töltjük, a legyek nem fognak tudni kirepülni belőle.

Készíthetünk házilag is légypapírt, ha sűrű szirupot főzünk vízből, mézből és cukorból, és a papírcsíkokat ebbe mártva kiakasztjuk a lakásban. Mivel nagyon ragad, és esetleg csepeg is, megfelelő helyet kell nekik keresnünk. Ezeken kívül még természetesen számtalan házi praktika létezhet, amivel távol tudjuk tartani a hívatlan vendégeket. Érdemes mindenkinek az erős illatokkal kísérleteznie, mi válik be leginkább