Sajnos a kullancsok által terjesztett betegségek hosszú évtizedek óta megkeserítik az életünket. Az egyik legsúlyosabb a kullancs-encephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Szerencsére ez ellen már van védőoltás. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy hazánkban a megbetegedések száma csökkent az utóbbi pár évben. A másik betegség a Lyme-kór, amely ellen nincs oltás. A legjobb megoldás tehát  a védekezés.

Indulás előtt

Ha erdőben vagy réten kirándulunk, fontos, hogy minél kevesebb szabad bőrfelület legyen. A hosszún nadrág és hosszú ujjú póló ajánlott, és ha tehetjük, a nadrág szárát tűrjük be a zokninkba. A világos ruhákon könnyebb észrevenni a sötét kullancsokat. Ha mászik rajtunk, haladéktalanul távolítsuk el.

Ma már szinte minden boltban megvásárolhatók a kullancsriasztó szerek. Ezekkel a kirándulás előtt érdemes befújni magunkat. Ha zárt ruházatban vagyunk, akkor erre fújjuk, de ha van fedetlen testrészünk, akkor arra. A szerekre rá van írva, hogy meddig tart a hatóidejük, ezt mindenképpen olvassuk el és tartsuk be. Ha közeledik a hatóidő lejárta, fújjuk be ismét magunkat. Ha valaki nem szereti a nagyon vegyszeres dolgokat, ma már kaphatók természetes alapanyagokat tartalmazó készítmények is.

Túra közben és után

Mivel a kullancs az aljnövényzetet kedveli, ezért kerüljük el a magas füves vagy alacsony bokros területeket. Ez sajnos nem mindig tehető meg, ezért érdemes a fentebb felsorolt, ruházatra vonatkozó tanácsokat megfogadni.

Ha már hazaértünk, minél hamarabb vessük le a túrázós ruhánkat, rázzuk és mossuk ki őket. Ezek után érdemes magunkat alaposan átvizsgálni, vagy valakit a családból megkérni erre. A kullancsok azokat a helyeket szeretik, ahol vékonyabb a bőr, mert ott az erekhez könnyebben hozzáférnek. Ilyenek például a hajlatok, a nyak vagy akár a hajas fejbőr is.

Ha mindezek ellenére mégis kullancsot találunk magunkban, minél előbb távolítsuk el. A gyógyszertárakban ehhez kapható speciális csipesz vagy kiszedő.