Magyarországon rengeteg régi, lassan feledésbe menő almafaj létezik, ezeken kívül számos újabban behozott is. Egy részük nyáron érik, nem eltartható, de a legtöbbjük kiválóan tárolható, eltehető téli fogyasztásra. Nem mindegy azonban, hogyan is tároljuk.

Az időzítés kérdése

Nagyon fontos, hogy az almákat nem teljesen megérve kell leszüretelni, mert ha teljesen érettek, sokkal rövidebb ideig eltarthatók. A fajtától és az időjárástól is függ, hogy mikorra érnek meg. Érdemes tehát utánanéznünk, hogy a milyen fajtájú almánk van, és annak körülbelül mikor van az érési ideje. Természetesen csak a teljesen ép, kézzel szedett, ütődésmentes almákat tehetjük el tartós tárolásra. A hullott almával ne próbálkozzunk, azt használjuk fel minél hamarabb. Ugyanez igaz a sérült, hibás példányokra is.

A tárolásra szolgáló helyiség

Mint a legtöbb gyümölcsnek, az almának is jót tesz, ha nem túl meleg helyen tároljuk. Ha valakinek van pincéje, hűvös kamrája vagy garázsa, ideális választás lehet bármelyik. Arra azonban figyelni kell, hogy az alma könnyen beveszi a szagokat. Ezért ha garázsban tároljuk, lehetőleg ne legyen erős szagú anyag, például gázolaj is a helyiségben. Vannak, akik az erkélyen tárolják az almákat, de ha tartósan fagyos az idő, sajnos a gyümölcsök megfagyhatnak akkor is, ha egyébként gondosan letakargattuk.

A hőfokon kívül fontos a páratartalom is, mert ha túl alacsony, az almák hamar fonnyadni kezdenek. Ha ládában tároljuk őket, nagyon fontos a jó szellőzés, vagyis ne tegyünk semmilyen nedvszívó anyagot a láda aljába. Mivel az almákba nem látunk bele, a gondos válogatás ellenére is lehetnek olyan darabok, amelyek hamarabb romlásnak indulnak.

Azért, hogy ne terjedjen át a rothadás egyik példányról a másikra, érdemes rendszeresen, hetente átválogatni őket. Ha a lakásba bevisszük az almákat, lehetőleg mindig csak annyit, amit elfogyasztunk egy hét alatt. Utána sajnos megindul a fonnyadás, és az íze sem lesz olyan finom. Az alma egész télen és tavasszal is kiváló csemege és vitaminforrás, azonban csak akkor, ha megfelelően gondoskodunk róla ebben az időszakban is.