Sokan nem tudják, de az ananász a broméliafélék családjába tartozik, tehát tulajdonképpen rokon azokkal a virágokkal, amelyeket a virágboltban vásárolunk meg, és szobanövényként tartunk. Ananászt ugyan otthon kissé körülményes termeszteni, de szerencsére ez a kedvelt gyümölcs ma már az év bármely szakában elérhető. Azonban nem mindegy, hogy a megvett példányt hogyan is tároljuk, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

Már a kiválasztásnál figyeljünk arra, hogy lehetőleg minél érettebb ananászt válasszunk, mivel ez a gyümölcs nem utóérő. A sárgás-zöldes példányok a legjobbak. Ügyeljünk rá, hogy barna vagy fehér folt ne legyen a héjon. Érdemes megszagolni, hiszen ha édes, de nem émelyítő az illata, valószínűleg már érett. A legmegbízhatóbb pont erre az ananász alja, ott érdemes szaglásznunk.

A tárolás szabályai

Ha megvan a tökéletesnek tűnő példány, következhet a tárolás. Az ananászt nem szükséges hűtőben tartani, ha egy-két napon belül elfogyasztjuk. Ha azonban ezt az időt kicsit ki akarjuk tolni, érdemes egészben, hámozatlanul hűtőbe tenni. Ha már megkezdtük az ananászt, akkor a megmaradt szeleteket is tárolhatjuk pár napig hűtőben, de érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nem kezdett-e romlani.

Ha az ananászunk nem olyan érett, mint szeretnénk, és van egy kis időnk, érdemes az alábbi trükköt kipróbálni. Vágjuk le az ananász tetejét, levágott felével lefelé helyezzük egy tányérra, tekerjük be folpack fóliával, és hagyjuk a hűtőben 2-3 napig állni. Mivel az alja, amely érintkezik a növénnyel, elvileg érettebb, mint a teteje, az itt koncentrálódott cukros lé így átjárja az egész gyümölcsöt, és finomabbá teszi.

Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni az ananászt, hámozzuk meg, a közepét vágjuk ki és karikázzuk fel, majd fagyasszuk le. Ha valakinek van kedve, ideje és esetleg aszalógépe, az aszalás is megoldás lehet a tartósításra. Magyarországon ugyan nincs hagyománya, de ananász konzervet is lehet készíteni, így meghosszabíthatjuk az eltarthatóságát.

Az ananász finom íze mellett kedvező élettani hatásokkal is bír. És még egy jó hír: az ananász felső részét a levelekkel együtt levágva, vízbe téve meggyökeresedik. Utána már csak át kell ültetni és gondozni, hogy szép növényünk fejlődjön. Nem nő magasra, de viszonylag széles helyigénye van, és a hegyes, szúrós leveleivel vigyázni kell.