A tápióka egy növény, a kasszava (manióka) gyökerének feldolgozott elnevezése. A növény ezen része önmagában ízetlen, de előállítható belőle liszt, keményítő is. Különböző formában kapható, a legnépszerűbb a gyöngy, de létezik pehely, granulátum és por is. Nálunk kevésbé ismert, pedig érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle.

Kalória és koleszterin

A tápióka főleg szénhidrátból áll, 100 gramm nagyjából 550 kalóriát tartalmaz. Ez elrettentheti azokat, akik fogyókúrázni szeretnének, viszont ekkora mennyiségből hatalmas adagokat lehet készíteni, hiszen nagyon jól megköti a vizet. Vagyis ha normál mennyiséget szeretnénk egyszerre elfogyasztani, akkor ennek a töredéke is elég, kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Emellett a tápióka koleszterintartalma nagyon alacsony, szinte elhanyagolható. Vagyis aki ezt rendszeresen fogyasztja, már tett valamit azért, hogy megelőzze a szív- és érrendszeri betegségeket. Az alacsony koleszterintartalom mellett a zsírtartalma sem számottevő, és a nátrium mennyisége is alacsony, ami fontos mert a sózással általában egyébként is túl sok sót viszünk be a szervezetünkbe.

Értékes összetevők

Magas vastartalma miatt a vérszegénységben szenvedőknek is hasznos lehet, azonban arra oda kell figyelni, hogy a vas akkor szívódik fel hatékonyan, ha C-vitaminnal együtt fogyasztják. Vagyis ha valaki készít egy finom tápióka pudingot tápióka gyöngyből, érdemes gyümölcsökkel ízesíteni. Mangántartalma sem elhanyagolható. Ez az ásványi anyag serkenti az agyműködést, az emésztést, támogatja a növekedést és a sebgyógyulást.

A tápióka nem túl gazdag élelmi rostokban, hiszen zömében keményítő, de azért ez a mennyiség is segíti az emésztést. Ráadásul a tápióka lisztjéből készült ételek könnyebben emészthetők, mint a hagyományos liszttel készültek. Mentes az allergénektől, így glutént sem tartalmaz, ezért az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Ha csak az előnyöket nézzük, már érdemes elgondolkodni azon, hogy megismerkedjünk ezzel az élelmiszerrel. A belőle készült ételek könnyen beilleszthetők az egészséges életmódba, segítségükkel változatosabbá tehetjük a mindennapi étkezési szokásainkat.