A szivattyúkkal kapcsolatban sokszor felmerülő kérdés, hogy mi a lényegi különbség a szennyvíz- és a búvár szivattyúk között? Ezért most a szennyvízszivattyú kontra búvárszivattyú témakörrel foglalkozunk részletesebben.

Mire jó egy búvárszivattyú?

A búvárszivattyúkat jellemzően tisztavizes, vagy enyhén szemcsés vizek mozgatására szolgálnak, akár mélyebb mélységből is. Felhasználási területüket jól jellemzi, hogy a kerti szivattyúk maximális mélysége jellemzően 9 méterig terjed, míg a búvárszivattyú ennél jóval mélyebbről is felemelheti a kívánt vízmennyiséget.

Mire jó egy szennyvízszivattyú?

A szennyvízszivattyúk, ahogy nevük is jól mutatja a szennyezett, valamilyen darabos matériával vegyült vizeket mozgathatjuk. Alapjában véve az ilyen jellegű vízállomány egy átlagos szivattyút (kerti, búvár) könnyedén eldugíthat.

Egy szennyvízszivattyú esetében olyan különleges kialakítással találkozhatunk, amelyben a darabos szennyeződések nem akadnak el az eszközben. Arányosítva a dolgokat elmondhatjuk, hogy egy szennyvíz szivattyún keresztül akár tízszer nagyobb darabok is átjuthatnak, mint egy búvárszivattyún.

Milyen típusú szennyvíz szivattyúk léteznek?

A szennyvíz kezelésére kialakított szivattyúknak három főbb típusát különböztetjük meg:

  • szabadátemelésű
  • darálós/vágókéses
  • komplett átemelő szivattyúk.

Mi alapján vásároljunk búvárszivattyút?

Búvárszivattyú vásárlás esetében a legfontosabb vásárlási szempont, hogy milyen mélyről, mekkora mennyiségű vizet szeretnénk kiemelni. Amennyiben ezekkel tisztában vagyunk, akkor már nagyon nem lőhetünk mellé vásárlás terén.

Mi alapján vásároljunk szennyvízszivattyút?

A szennyvíz szivattyúk esetében azokat a szempontokat szintén sorra kell venni, mint egy búvárszivattyú esetében. Ezen felül azonban még fontos, hogy az átemelendő szennyvíz milyen mértékig szennyezett. Túlságosan szennyezett víz esetében például egy egyszerű szabadátemelésű szivattyú helyett egy darálós szivattyú jelentheti az ideális megoldást.

Összegezve

A búvárszivattyúk tehát az egyszerű vízállomány átemelésére szolgálhatnak, míg a szennyvíz szivattyúk a darabos víz mozgatását segíthetik elő.