A bárányhimlőt sokan gyerekbetegségnek tartják, pedig életkortól függetlenül bárki elkaphatja. Alapvetően cseppfertőzéssel terjed. Szerencsére Magyarországon 2019 szeptembere óta ezen betegség ellen is kötelező a védőoltás, ezért a kisgyerekek megkapják a két dózist 13 és 16 hónapos korukban. Ha valaki gyerekkorában nem esett át a fertőzésen, felnőtt korban jobban megviselheti a szervezetét.

Tünetek, lefolyás

Akik felnőtt korban kapják el a bárányhimlőt, hasonló tünetekre panaszkodnak, mint a gyerekek: láz, kiütés, levertség, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom. A viszkető kiütésekből azonban általában több jelenik meg a felnőtt bőrön, mint a gyerekeknél. Ha valaki ezeket akarva-akaratlanul elkaparja, felül is fertőződhetnek, csúnyán hegesednek. A felnőttek általában sokkal nehezebben viselik a betegséget, és tovább is tarthat a felépülés, mint a gyerekeknél.

Milyen szövődmények léphetnek fel?

Az általános rossz közérzet mellett sokan tüdőgyulladást is kapnak a fertőzés miatt, amely egyéb betegségekkel társulva akár végzetes kimenetelű is lehet. A vírus a központi idegrendszert, vagyis az agyat és a gerincvelőt is megtámadhatja, és egyensúlyzavart, bénulást okozhat. Az agyvelőgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás is szövődmény lehet, illetve a máj vagy a szívizom is károsodhat.

Sajnos nem mindenki tudja, hogy aki egyszer átesett bárányhimlőn, azoknak a szervezetében ott marad a varicella zoster vírus, ami tulajdonképpen egy herpeszvírus. Nyugalmi állapotba kerül a gerincvelői idegi dúcokban, de amikor a szervezet immunrendszere nagyon legyengül, a vírus aktiválódhat. Ezt a felnőttkori betegséget övsömörnek hívják, és ez is súlyos károkat okozhat az emberi szervezetben.

Aki babát vár, fokozottan ki van téve a veszélynek, mert a vírus az első trimeszterben súlyosan károsíthatja a magzatot. Szerencsére a gyerekeket már oltják, de az idősebbek számára is elérhető a védőoltás, ha pedig valaki gyermeket szeretne, és nem esett át a fertőzésen, érdemes időben beadatni. Habár fizetni kell érte, nagyobb előnnyel jár, mint vállalni a kockázatot.